Tuesday, 4 April 2017

HALAL, HARAM, HALAL, HARAM JADAH !


​Ungkapan Cash is King atau Wang Tunai adalah Raja bermakna kepercayaan bahawa sogokan wang; rasuah boleh menjayakan apa sahaja. Inilah yang dipercayai oleh Dato Seri Najib Perdana Menteri Malaysia. Dia percaya dia boleh berjaya melalui rasuah.

Ternampak ramai juga dari pemegang jawatan tinggi dalam kerajaan Malaysia sekarang yang percaya dan beriman pada Cash is King. Sebab itu kita lihat sekarang bukan sahaja rasuah melibatkan ramai pegawai tinggi Kerajaan tetapi jumlah wang yang mereka kumpul juga amat besar; berpuluh bahkan beratus juta Ringgit. Cara hidup mereka juga mewah luar biasa. Kesannya ialah peningkatan kos segala-galanya, hasil kerja berkualiti rendah dengan harga yang lebih tinggi kerana pemberi rasuah cuba mendapat balik wang yang dihulur untuk kelulusan dari pegawai.

​Ramai pemimpin politik UMNO-BN sudah menjadi begitu kaya kerana rasuah. Tidak ada segan silu lagi apabila menunjuk gaya cara hidup mewah yang melebihi pendapatan yang halal. Jika orang ramai lihat perbelanjaan perkahwinan anak yang menelan berjuta ringgit, pemilikan rumah seperti mahligai, kereta mewah dan lain-lain, itu okay. Apa yang mereka boleh buat. Aku kebal, kata perasuah. Jika pemimpin tertinggi jelas menerima rasuah dan percaya cash is king, kenapa mereka yang berada di bawah pemimpin perasuah ini tidak boleh terima bahagian mereka. Maka bertimbun-timbunlah kes rasuah yang dikesan oleh badan pencegah rasuah. Dan masyarakat pun tidak lagi hairan melihat kes-kes ini. Ia sudah jadi perkara biasa. Jika dunia mendakwa negara Malaysia tinggi indeks rasuahnya, itu pun okay. Apa yang mereka boleh buat. Kita ada kawan yang tidak peduli tentang apa-apa indeks pun.

Budaya masyarakat sudah berubah dan menerima Cash is King sebagai sebahagian dari budaya kita. Untuk apa sahaja, sogokan perlu diberi dengan wang rasuah yang meningkat. Dan kos sara hidup meningkat. Pembangunan pun tersekat, khidmat pun terlewat. Jadi, ​apabila datang seorang menghulur duit untuk mendapat khidmat yang percuma, percayalah tujuannya ialah untuk membolehkannya kuasa dan peluang untuk melakukan sesuatu yang tidak baik. Yang menerima sogokan akan menjadi rakan dalam jenayah yang akan dilakukan.

Demikian undi dalam pilihan raya umum (PRU) adalah percuma. Tidak ada bayaran apa-apa yang diperlukan. Jika sesiapa menghulur duit untuk mendapat undi, sebabnya tentulah kerana mempunyai niat yang tidak baik jika menang.

Perangai atau sifat yang tidak baik oleh pemenang melalui rasuah tetap akan membawa kerosakan yang akhirnya akan dirasai oleh pengundi itu sendiri. Lebih dari itu jika pemenang tersebut mendiri kerajaan, maka kuasa dan kewangan kerajaan tetap akan disalahgunakan. Jika perlakuan sekarang dijadikan contoh, pencurian duit kerajaan juga boleh berlaku.

Oleh itu, dengan menyalahguna wang kerajaan, pentadbiran akan menghadapi masalah kewangan. Akhirnya negara akan jadi bankrap. Dengan ini rakyat, termasuk mereka yang menerima sogokan akan menderita bersama.

Kami tulis panjang-panjang hangpa bukan nak baca pun ! Bila bodoh salahkah DAP ! Hidup Melayu !

\\\\\\\\\\ The HOPE //////////

1 comment:

  1. Kita juga nak tahun berapa banyak kekayaan terkumpul KJ setakat ini, sebanyak kekayaan anak mahathir atau azmin ali, rakyat ingin tahu?

    ReplyDelete